ШКОЛА ЗА ДИЗАЈН ТЕКСТИЛА

Војислава Илића 88, 11000 Београд

Вести

 

ДОДЕЛА ДИПЛОМА И НАГРАДА ОДЛИЧНИМ УЧЕНИЦИМА, ВУКОВЦИМА И УЧЕНИКУ ГЕНЕРАЦИЈЕ


18.06.2019. године у Школи за дизајн текстила су додељене дипломе ученицима завршних разреда, одлични ученици су добили књиге, као и носиоци Вукове дипломе Виолета Недић 3/5 и Никола Максимовић 4/3 , ученик генерације Никола Максимовић 4/3,је добио и награду од „Фондације Ђордумовић“.

Директор је ученицима уручио награде и пожелео им много успеха у даљем школовању.

Свака генерација која одлази из наше школе представља наш заједнички успех и наду да смо им бар мало олакшали пут ка бољој будућности.

 

 

 

 

 

ИЗВЕШТАЈ СА РЕПУБЛИЧКЕ СМОТРЕ УЧЕНИЧКОГ ЛИКОВНОГ СТВАРАЛАШТВА ЗА ШКОЛСКУ 2018-2019 ГОДИНЕ


На републичкој смотри ученичког ликовног стваралаштва и ове године су учествовали наши ђаци са својим наставницима – менторима дизајнерске групе предмета.

У области дизајна смо освојили прва три места:

1. Место
Николина Милошевић 3-3, ликовни педагог Светлана Тошић

2. Место
Сандра Петровић 2-3, ликовни педагог Светлана Тошић

3. Место
Валентина Реџеповић 2-2, ликовни педагог Ирена Јовановић

 

 

 

 

 

ИЗВЕШТАЈ СА МЕЂУНАРОДНОГ ТАКМИЧЕЊА У БРАЗИЛУ


На позив организације „Олхар анимал“ из Бразила наша школа је учествовала на другом међународном такмичењу под називом „Лов на животиње није легалан“. У оквиру такмичења конкурисало је седам замаља света Литванија, Белорусија, Индонезија, Бразил, Пољска, Шкотска и Србија.

Ученици 1-2, 1-3 и 2-2 су учествовали на такмичењу са наставницом Иреном Јовановић. Чеда Ненадић ђак 2-2 је ушао у финале у категорији узраста од 14 до 16 година. Свака категорија има по 10 финалиста. Радови финалиста ће бити изложени у музеју „ Октавио Веци Флорестал“ у Сао Паолу од 13-тог до 19-тог јуна.

 

“ДАНИ УНИЈЕ” – СУСРЕТИ ПРОСВЕТНИХ РАДНИКА У ВРЊАЧКОЈ БАЊИ 2019


Запослени у Школи за дизајн текстила традиционално учествују на „Данима Уније „- сусретима просветних радника који су одржани у Врњачкој Бањи од 9 до 12. маја 2019. године. Сусрети су прилика за спортска такмичења, размену искустава и дружење просветних радника из многих градова Србије. У нашој школи се негује спортски дух и ми већ годинама учествујемо на овим такмичењима, драго нам је што можемо да се похвалимо бројним успесима, који се настављају из године у годину. Иако представљамо само једну школу, за разлику од већине екипа које неретко представљају и цео град, постигли смо изузетне резултате у спортским такмичењима.
И ове школске године смо се такмичили у различитим дисциплинама : фудбалу, одбојци, пикаду, бадминтону, кошарци, стоном тенису, надвлачењу конопца, пливању и шаху. Посебно смо поносни на прво место у пикаду које је заузела наша женска екипа, изборивши златну медаљу у надметању са још 20 екипа.
Наш млади колега Небојша Киш проглашен је за најбољег фудбалера. Коначан пласман Школе за дизајн текстила је и те како добар, наиме, заузели смо високо друго место , иако је конкуренција била јака и бројна. Наши спортисти су били успешни у пикаду- 1. и 3. место, бадминтону 2. и 3. место, одбојци 2. место., фудбалу – 2. место, стоном тенису-3.место. Надамо се новим сусретима и новим успесима.

Екипа Школе за дизај текстила

 

 

 

 

 

ДИПЛОМЕ НАШИХ УЧЕНИКА СА ТАКМИЧЕЊА У БРАЗИЛУ


 

 

 

 

 

САЈАМ СРЕДЊИХ СТРУЧНИХ И УМЕТНИЧКИХ ШКОЛА


Секретаријат за образовање и дечју заштиту, Привредна комора Србије и Филијала за град Београд Националне службе за запошљавање организовали су Сајам средњих стручних и уметничких школа 15. априла 2019. Године, у хали 5 Београдског сајма.
На великом сајму професионалне оријентације учествовале су школе са територије Београда, које су под слоганом „По својој мери школу изабери”, основцима завршних разреда и њиховим родитељима представили своје образовне профиле.
И на овом сајму учествовала је и наша школа. На самом отварању , представили смо се веома успешном модном ревијом.
Приказани су модели које су израдиле и носиле уценице одељења III/1, тако да су посетиоци сајма могли да се увере да се у нашој школи идеје претварају у финалне производе- одевне предмете.
На нашем штанду, основци су били у прилици да се на директан начин информишу о начину уписа и образовним профилима. Од ученика III/1 И III/3 и наставника добили су одговор на све сто их је занимало.

 

 

 

 

 

 

СЕМИНАР „ИНКЛУЗИВНО ОБРАЗОВАЊЕ И ИНДИВИДУАЛНИ ОБРАЗОВНИ ПЛАН „


У Школи за дизајн текстила одржан је семинар „ Инклузивно образовање и индивидуални образовни план „ 30 и 31.03.2019.године. На семинару је учествовало 24 наставника.
Сњежана Мрше, дипломирани психолог и мастер мировних студија и Радмила Гошовић, професор филозофије из Удружења „Група мост „, биле су реализаорке семинара.
Циљ програма је био повећање укључености свих ученика у наставу и побољшање квалитата образовања, успостављање атмосфере сарадње и тимског рада међу ученицима, наставницима и свим запосленима у школи.Један од циљева био је и повећање компетенција наставника да препоза и подстиче развој капацитета свих ученика, уз уважавање њихових различитости. На крају, као закључак семинара, намеће се потреба да се приступи наставника промене, тако да могу боље да се прилагоде различитим потребама ученика.
Потребно је да школе пруже ефикасно образовање што већем броју деце, при томе водећи рачуна о квалитету и прилагођавању наставе њиховим могућностима.
Семинар је организован у оквиру пројекта „Отворена школа за младе са сметњама у развоју „ који је подржан од стране немачке организације „ГИЗ“.

 

 

 

 

САЈМОВИ ОБРАЗОВАЊА - ПРИЛИКА ДА СЕ ПРЕДСТАВИМО И ЗАИНТЕРЕСУЈЕМО БУДУЋЕ УЧЕНИКЕ ЗА НАША ЗАНИМАЊА


Сајам образовања у организацији Градске општине Звездара

Сајам образовања у орагнизацији Градске општине Звездара je одржан у четвртак, 28. марта 2019. године од 12 до 15 сати у холу Академије пословних струковних студија .
Сајам је намењен ђацима осмог и седмог разреда основних школа са циљем да се упознају са програмима средњих школа и да се лакше оријентишу приликом избора профила будућег образовања.
Учешће на Сајму образовања пријавиле су бројне школе, које су се представитиле презентацијама, филмовима, промо материјалима и демонстрирањем практичних знања и вештина.
На Сајму образовања је учествовала и наша Школа коју су представили ученици Марија Петровић и Милица Матејић из III1 одењења као и Татјана Маринковић и Миљана Јовановић из I1
Наставници Доста Крстић, Весна Марић и Зорица Митровић су учествовали у организацији штанда .
Сајам је био посећен и наша Школа је успешно представљена.

 

 

 

 

УЧЕСТВУЈЕМО НА МЕЂУНАРОДНИМ КОНКУРСИМА


У децeмбру месецу школске 2018-2019 смо слалили ученичке радове на међународни ликовни koнкурс Уметност за мир, који се одржава у Бразилу, 19-ти по реду под називом „ Врата и прозори моје државе“. Право учешћа су имала деца од 4 до 16 година старости. Организатор такмичења је Бразилска ликовна дечија и омладинска организација "MICA Movimento Infantojuvenil Cresendo com Arte".

На конкурсу су учествовале ученице Катарина Петровић из одељења 1-3 и Анђела Недељковић из одељења 2-2 са ментором наставницом Иреном Јовановић.

Средином марта смо добили обавештење путем е- маила да су ученици добили излагачке дипломе за успешно учествовање и излагање радова на финалној изложби "Врaта и прозори моје државе". На финалној изложби је изложено укупно 250 радова из целог света.

 

 

Посета Сајму текстила


У суботу, 2.3.2109. ученици Школе за дизајн текстила су са својим наставницима посетили сајма текстила Balkan Textile Fair 2019.
Сада већ традиционални скуп одржава се трећи пут у Београду, а седми пут у Србији. Ове године представиле су се 53 компаније из Турске, Кине, Португалије и Србије. Реч је о пословној манифестацији која окупља произвођаче текстила, увознике и трговце. Поред најбољих тканина, излагачи су на Сајму приказали и најбоље машине и опрему из текстилног сектора.
Представљени су најновији трендови, као и сваки аспект ове индустрије, почевши од производње и обраде текстила, машина која се користе у те сврхе, те најразноврснијих материјала природног и вештачког порекла.
Ученици наше школе су имали прилике да упознају нове тенденције у текстилној индустрији, што ће свакако допринети бољем усвајању нових сазнања из области за коју се школују.

 

 

 

 

 

ОБУКА ЗА РАЗВОЈ ПРОГРАМА МАТУРСКОГ ИСПИТА


Завод за унапређивање образовања и васпитања, Центар за стручно образовање и образовање одраслих у сарадњи са тимовима наставника организује обуку на развоју програма матурског испита у образовним профилима који су засновани на стандарду квалификација. У овој години планиран је развој матурског испита по новом концепту, применом методологије оцењивања заснованог на компетенцијама, у образовном профилу техничар дизајна одеће, моделар одеће, конфекционар текстила, техничар дизајна текстилних материјала.

Први део обуке тима наставника за развој матурског испита је организован у петак 02.11.2018. године, у Школи за дизајн текстила, Војислава Илића 88 у Београду.

 

 

 

 

 

 

ПРОМОЦИЈА ОБРАЗОВНОГ ПРОФИЛА МОДНИ КРОЈАЧ КОЈИ ЋЕ СЕ ОД ШКОЛСКЕ 2017/2018. ГОДИНЕ ШКОЛОВАТИ ПО МOДЕЛУ ДУАЛНОГ ОБРАЗОВАЊА

Школа за дизајн текстила традиционално, од самог оснивања, негује образовне профиле који ученицима дају велике могућности да се запосле одмах по завршетку школовања.

Од наредне школске, 2017/2018. године, наш оbrазовни профил трећег степена МОДНИ КРОЈАЧ, школоваће се по моделу ДУАЛНОГ ОБРАЗОВАЊА- више праксе у компанијама, обука на савременим машинама- технологијама, у реалним радним условима и уз подршку инструктора и ментора.

Увођење модела ДУАЛНОГ ОБРАЗОВАЊА развија се у оквиру пројекта немачко-српске развојне сарадње РЕФОРМА СРЕДЊЕГ СТРУЧНОГ ОБРАЗОВАЊА У СРБИЈИ. који подржава Влада Савезне Републике Немачке, Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије и Hемачка организација за међународну сарадњу GIZ.

Школовање по оваквом моделу пружа ученицима знатно веће шансе за запошљавање по завршетку школе.

Образовни профил МОДНИ КРОЈАЧ подједнако је атрактиван и за дечаке и за девојчице јер их школује за занимање којим се данас могу успешно бавити (употреба модерних технологија не захтева физичку снагу, примена савремене заштите на раду је ризик од повреда је свела на минимум...)

Наша школа ће у наредном периду предузети низ активности у вези са промоцијом модела ДУАЛНОГ ОБРАЗОВАЊА у виду представљања образовног профила МОДНИ КРОЈАЧ, желимо да представимо и будућим ученицима и њиховим родитељима све аспекте и предности оваквог начина образовања које је у потпуности у складу са савременим друштвеним потребама.

ДИРЕКТОР ШКОЛЕ ЗА ДИЗАЈН ТЕКСТИЛА

Станко Киш, дипл. маш. инж.

ИЗЛОЖБА " МИ ИМАМО МАШТУ"

Издвајамо


ВИДЕО ПРИЛОГ СА РТС-а

31. март 2017

 

 

КОРИСНИ ЛИНКОВИ


РАСПОРЕД КОНТРОЛНИХ ЗАДАТАКА ЗА ШКОЛСКУ 2018/2019

ПРЕУЗМИТЕ РАСПОРЕД

ТЕРМИНИ ОТВОРЕНИХ ВРАТА

ПРЕУЗМИТЕ ТЕРМИНЕ

ПРАТИТЕ НАС НА ДРУШТВЕНИМ МРЕЖАМА

 

design | tekoms